CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Kostel Sv. Zikmunda [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel Sv. Zikmunda

Svým zasvěcením Sv. Zikmundovi je kostel ve Stráži pod Ralskem v Čechách vzácností. Jeho současná podoba pochází z let 1772-1779. Původně renesanční, byl přestavěn dle projektu Jana Josefa Kunze. Kostel byl celá desetiletí, v čase komunistické moci, neudržován, sloužil jako skladiště a chátral. Původně bohaté zařízení interiéru bylo částečně uschováno do depozitáře, částečně do jiného kostela(pravděpodobně kostel sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí). Je možné, že místní lidé mohli také některé vzácné kusy zařízení zachránit před zkázou. Určité součásti výzdoby zmizely asi navždy, jako například oltářní obraz adorace svatého Zikmunda od mistra Pamnicha z 18. století. Malba rozměrného plátna vysokého přes čtyři metry byla vyříznutá z rámu a odcizena. Právě probíhající rekonstrukce obrazu vychází z černobílé málo kvalitní fotografie s nejasnými detaily malby,ale upřesňující kompozici díla. Zachovalé okraje originálu i s hlavičkami dvou putti ve vrcholu obrazu udávají původní barevnost. Na svou opravu čeká nádherný, bohatě zdobený rám obrazu v pozdně ním provedení.

Stěny i klenby jsou poničeny vlhkostí kdysi pronikající děravou střechou. Na mnoha místech se rozsáhlé části omítky odlupují od cihlového zdiva. Malba ornamentů z přelomu 19. a 20. století je provedena šablonovou technikou a složité krásné květinové motivy jsou ve stínování ukončeny volnou rukou. Malba je téměř z poloviny zdevastována vlhkostí a plísní. Vytváří puchýře, loupe se a odpadává. V srpnu roku 2001 díky iniciativě pátera Václava Horniaka a pochopení představitelů města v čele s panem starostou Rychtaříkem začaly restaurátorské práce na interiéru kostela. Uvolněnou malbu je třeba ošetřit zpevňováním a fixáží. Potom je prováděná barevná retuš. Úplně zničená malba je doplňována rekonstrukcí pomocí šablon.

Počátkem jara v roce 2002 bylo ukončeno restaurování kněžiště a kruchty a provedena rekonstrukce oltářního obrazu "Adorace sv. Zikmunda". Je na místě zdůraznit, že tento motiv malby je v Čechách unikátní. Sv. Zikmund je dnes téměř zapomenutý patron české země.

Císař římský, Karel IV., obohatil svatovítský poklad ostatky tohoto svého oblíbeného světce, kterému svěřil v ochranu České království i svého druhého syna Zikmunda. Příběh burgundského krále Zikmunda, který žil na přelomu pátého a šestého století, je tragický. Král pečoval o církev a založil klášter sv. Mořice (1.germánský klášter), zde zabezpečil službu mnichů tak, aby zde nikdy nezanikla modlitba. Burgundské království žilo v míru a bezpečí. Po smrti královny nová manželka krále Fredegarda poštvala manžela proti svému synu Sigerichovi z prvního manželství. Prince nechal zardousit, ihned svého činu litoval, opustil palác a kál se v klášteře, který dříve založil. Nepřátelé využili situaci a napadli království bez silného krále. Děti z druhého manželství i Fredegarda byly před zraky krále zabity a všichni byli vhozeni do studny. Královna před smrtí nesla toto příkoří a vraždu svých dětí jako spravedlivý trest, s pokorou, kajícností jejich smrt vzala na sebe. Když ji vhodili za dětmi a králem do studny, voda proměnila se v plamen a nepřestávala hořet. Proto bylo dovoleno mnichům kláštera sv. Mořice těla královské rodiny pohřbít. Na události těchto kajícníků bylo vidět poselství i pro naši dobu. A třeba i vztahy mezi Čechy a Němci. Sv. Zikmund je příkladem toho, kdy upřímná lítost vede k odpuštění a obnovení důvěry. Toto jistě platí jak mezi jednotlivci, tak i mezi národy.

V zájmu církve i věřících je, aby práce v interiéru kostela byly co nejdříve dokončeny. Po odstranění lešení bude možno sloužit mše svaté. Pro obyvatele města i okolí se znovu- otevření chrámu stane důležitou událostí, která může pomoci duchovnímu rozvoji celé oblasti. Boční kaple kostela, která vznikla zbudováním příčky s malbou, ironickým pohledem na společnost v socialismu od malíře Vokolka, je přístupná jen v neděli a jistě nesplňuje touhu věřících po denně otevřeném svatostánku, po místě uklidnění, ztišení, které není rušeno karikaturou vhodnou do satirického časopisu, ale ne do chrámu. Kostel má být místem krásy, čistoty,modlitby. Vysvěceným místem k pozvednutí ducha Slovem ke Světlu. Přesto, že ke světlé čistotě má kostel zatím daleko, v nedávné době zde měli posluchači možnost již počtvrté navštívit benefiční koncerty duchovní hudby. Koncerty tohoto druhu, v chrámové lodi s dobrou akustikou, mohou mít v budoucnu tradici třeba i s mezinárodní účastí.Stráž pod Ralskem si může každoročně koncerty připomínat výročí zdejšího rodáka, skladatele Jindřicha Ignáce Bibera, jednoho z nejslavnějších hudebních tvůrců doby barokní.

Pro tuto vizi kostela, který slouží tomu, čemu sloužit má, je ovšem udělat ještě hodně práce a také získat finanční prostředky.

Městská pokladna přispěla na tyto práce cca 400 tisíci Kč. Na restaurování výmalby a rám stěžejního obrazu je nutno zajistit ještě částku 300 tisíc Kč. Ukončení těchto prací umožní odstranění staveniště z kostela, nové vysvěcení a otevření chrámu.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.strazpr.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 20.09.2004 v 11:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY